Nieuws

 • Beluister Bols

  Het geheim van Bols is begin mei ook als luisterboek verschenen, voorgelezen door Ronald Top. Het krijgt veel en hoge waarderingen, gemiddeld een 4,5 op een schaal van 5. ‘Genoten. Heerlijke details. Onvoorstelbaar goed gecomponeerd. Meeslepend geschreven en fantastisch voorgelezen’, schrijft ene Marjolein. Lia: ‘Wat een zoektocht! Met veel interesse beluisterd.’ En Sulya: ‘Heel interessant boek, goed voorgelezen.’ Beluister hier een fragment: https://www.storytel.com/nl/books/het-geheim-van-bols-hoe-de-oorlog-een-familiebedrijf-verscheurt-2908769

 • Snelste stijger in bestsellerlijst

  ‘Het geheim van Bols’ is in week 9 de snelste stijger in De Bestseller 60: van 51 naar 22. Binnen twee weken na verschijning van het boek gaat de vierde druk ter perse. Ook de lezersreacties stromen binnen: ‘Ik heb het in een adem uitgelezen; wat een bijzonder verhaal!’ (Liesbeth). ‘Ik heb net je geweldige boek over Bols uitgelezen. Mijn complimenten voor een fascinerend verhaal, geschreven na indrukwekkend veel speurwerk’ (Roelof).

 • Bols tijdens de Boekenweek

  Op 16 maart begint de Boekenweek met als thema familie. Die middag ben ik om 16.00 uur te gast bij boekhandel Van der Meer in Noordwijk. Later die week kom ik nog langs in Edam (18/3), Bergen Op Zoom (22/3) en Gouda (24/3). Bekijk alle info in de agenda, ook voor optredens na de Boekenweek.

 • Het is Bols-tijd!

  Op 16 februari 2024 verscheen mijn nieuwe boek: Het geheim van Bols. Hoe de oorlog een familiebedrijf verscheurt. Het leidde in het weekend van verschijnen meteen tot grote stukken in de NRC, De Telegraaf, het AD, Trouw, Het Parool en Het Financieele Dagblad. EenVandaag wijdde er op NPO1 een fraaie tv-reportage aan en ik mocht voor de radio aanschuiven bij Nieuwsweekend.

 • ‘Aan zee’ als tv-serie

  Mijn non-fictieboek Aan zee. Een kroniek van de kust (2021) vormt de basis voor de tv-serie Langs de kust van Omroep Max. De serie is vanaf zaterdag 27 augustus op vijf achtereenvolgende zaterdagen te zien op NPO2, 20.35 uur. Net als bij het eerdere Langs de Rijn, de succesvolle verfilming van mijn Rijnbiografie, doen Huub Stapel en ik samen de presentatie. Overigens kreeg slechts ongeveer een derde van de verhalen uit het boek een plekje in de serie. Dus wie (veel) meer over onze voortdurend veranderende band met de kust wil weten…

 • ‘Aan zee’ genomineerd als beste natuurboek

  Mijn boek ‘Aan zee’ is een van de 21 op de longlist van de Jan Wolkers Prijs 2021 voor het beste Nederlandstalige natuurboek. In september volgt de shortlist en op 24 oktober wordt de winnaar bekendgemaakt. De prijs is een initiatief van de Volkskrant, het radioprogramma Vroege Vogels en het Wereld Natuur Fonds.

 • ‘Een geboren verteller’, schrijft Trouw

  ‘Zijn aanstekelijke enthousiasme geeft zijn verhalen glans’, aldus Flip van Doorn in zijn recensie van Aan zee voor het dagblad Trouw. Hij noemt de auteur ‘een geboren verteller’. ‘Kaartjes en afbeeldingen verluchtigen de tekst en mooie taalvondsten toverden tijdens het lezen meer dan eens een glimlach om mijn mond.’

 • ‘Aan zee’ is ‘een belangrijk boek’, aldus de NRC

  NRC Handelsblad verkoos Aan zee op 7 mei tot boek van de week. ‘In een cocktail van reportage, interviews en archiefonderzoek laat Martin Hendriksma zien hoe aan de kust allerlei deelbelangen met elkaar in conflict zijn, van natuurbehoud tot commercie. Het heeft een belangrijk boek opgeleverd.’ Lees hier de uitgebreide recensie.

 • Alom lof voor ‘Aan zee’

  ‘Een hartverwarmende ode aan onze kust’, schrijft De Telegraaf over Aan zee. John Jansen van Galen waardeert in Het Parool de ‘prachtige verhalen’. En het Algemeen Dagblad komt met het oordeel: ‘Een verzameling van reportages en vermakelijke verhalen, toegankelijk en tegelijk in fraaie stijl geschreven.’

 • April 2021 verschijnt ‘Aan zee’

  Op 22 april verschijnt mijn nieuwe boek Aan zee. Een kroniek van de kust. Over de relatie van de Nederlander tot duin, strand en zee. Van de Allerheiligenvloed van 1570 tot diep in de eenentwintigste eeuw, als het water ons door de zeespiegelstijging opnieuw bedreigt. Maar ook over de eerste badgasten, de vakantiekolonies, de Atlantikwall en het om zich heen grijpende toerisme. Vijfhonderd jaar kustbeleving, van Cadzand tot Rottumeroog, verpakt in 25 bijzondere verhalen. Bekijk hier alvast de boektrailer.