Nieuws

 • ‘Aan zee’ genomineerd als beste natuurboek

  Mijn boek ‘Aan zee’ is een van de 21 op de longlist van de Jan Wolkers Prijs 2021 voor het beste Nederlandstalige natuurboek. In september volgt de shortlist en op 24 oktober wordt de winnaar bekendgemaakt. De prijs is een initiatief van de Volkskrant, het radioprogramma Vroege Vogels en het Wereld Natuur Fonds.

 • Wandel mee langs de zee

  Op vrijdagavond 16 juli organiseert de Kennemer Boekhandel een avondwandeling naar aanleiding van mijn boek Aan zee. We wandelen bij Parnassia, Bloemendaal aan Zee, het strand op en keren daar een uurtje later weer terug, inmiddels vele zeeverhalen rijker. Over de tijd dat Zandvoort de sjiekste badplaats van Europa was. Over de aanleg van het Noordzeekanaal. En ik ben natuurlijk graag bereid alle vragen te beantwoorden en – desgewenst – mijn boek te signeren. Meer info en aanmelden via deze link. En op zondagochtend 18 juli mag ik iets vergelijkbaars doen in Noordwijk, met dank aan boekhandel Van der Meer. Meer info hier.

 • ‘Een geboren verteller’, schrijft Trouw

  ‘Zijn aanstekelijke enthousiasme geeft zijn verhalen glans’, aldus Flip van Doorn in zijn recensie van Aan zee voor het dagblad Trouw. Hij noemt de auteur ‘een geboren verteller’. ‘Kaartjes en afbeeldingen verluchtigen de tekst en mooie taalvondsten toverden tijdens het lezen meer dan eens een glimlach om mijn mond.’

 • ‘Aan zee’ is ‘een belangrijk boek’, aldus de NRC

  NRC Handelsblad verkoos Aan zee op 7 mei tot boek van de week. ‘In een cocktail van reportage, interviews en archiefonderzoek laat Martin Hendriksma zien hoe aan de kust allerlei deelbelangen met elkaar in conflict zijn, van natuurbehoud tot commercie. Het heeft een belangrijk boek opgeleverd.’ Lees hier de uitgebreide recensie.

 • ‘Aan zee’ boek van de maand mei bij Scheltema

  Mijn boek ‘Aan zee. Een kroniek van de kust’ is de hele maand mei boek van de maand bij Scheltema Boekverkopers in Amsterdam. En goed voorbeeld doet goed volgen, want ook boekhandel Blokker in Heemstede koos het tot boek van de maand. Bij beide winkels zijn gesigneerde exemplaren te koop, ook online via www.scheltema.nl.

 • Alom lof voor ‘Aan zee’

  ‘Een hartverwarmende ode aan onze kust’, schrijft De Telegraaf over Aan zee. John Jansen van Galen waardeert in Het Parool de ‘prachtige verhalen’. En het Algemeen Dagblad komt met het oordeel: ‘Een verzameling van reportages en vermakelijke verhalen, toegankelijk en tegelijk in fraaie stijl geschreven.’

 • April 2021 verschijnt ‘Aan zee’

  Op 22 april verschijnt mijn nieuwe boek Aan zee. Een kroniek van de kust. Over de relatie van de Nederlander tot duin, strand en zee. Van de Allerheiligenvloed van 1570 tot diep in de eenentwintigste eeuw, als het water ons door de zeespiegelstijging opnieuw bedreigt. Maar ook over de eerste badgasten, de vakantiekolonies, de Atlantikwall en het om zich heen grijpende toerisme. Vijfhonderd jaar kustbeleving, van Cadzand tot Rottumeroog, verpakt in 25 bijzondere verhalen. Bekijk hier alvast de boektrailer. 

 • ‘Lutine’ nu ook als luisterboek

  Mijn literaire non-fictieboek Lutine over het bij Terschelling verdwenen goudschip verscheen najaar 2019 ook als luisterboek. Het is onder meer te koop bij de webwinkels van de aangesloten boekhandels (Libris, De Slegte, Luisterrijk, Bol.com), via de abonnementsdiensten van Storytel en Kobo Plus en via de Luisterbieb van de Koninklijke Bibliotheek in Nederland. Eerder was van Lutine ook al een theatervoorstelling en een escape room gemaakt.

 • Vier sterren voor ‘De Rijn’ in Het Parool

  Recensent John Jansen van Galen is in Het Parool enthousiast over De Rijn. ‘Hendriksma stelt zich op als de klassieke verslaggever die ons, in een mengeling van documentatie, interviews, observatie en ontmoetingen in een prettige stijl inlicht over onder meer de binnenvaart, overstromingen, zalmvisserij, de Loreley, het toerisme, de geallieerde verovering van de brug bij Remagen en de Waaldijk die in 1995 bij Ochten bijna doorbrak. (…) Je steekt veel op van dit boek.’

 • ‘Intrigerende verhalen, mooi opgeschreven’

  Aldus Bert Wagendorp in zijn lovende recensie van De Rijn in de Volkskrant. ‘Hendriksma moest kiezen uit de eindeloze hoeveelheid Rijnverhalen, uit talloze invalshoeken. Hij laat een stoet van interessante personen de revue passeren.’ Om te besluiten met: ‘Hendriksma’s boek is een fijn reisje langs de Rijn, maar dan anders.’ Lees hier de hele recensie.